12 Kasım 2015 Perşembe

Sağlık Karnenizi İnternetten Görün!

Sağlık Karnenizi İnternetten Görün!


Trabzon'dan Salih TEKMANLI soruyor: "Bünyamin bey, hastaneye giderken internetten randevu alabiliyoruz. Bir de sağlık karnemizi internette görebiliyormuşuz diyorlar. Bunu nasıl yaparız, doktorun bana daha önce yazdığı ilaçları görmek istiyorum, onlar bana iyi gelmişti, tekrar yazdıracağım. Karnemizi nasıl görürüz, ayrıntılı açıklar mısınız?"



Sayın okurum, öncelikle şunu söyleyelim, doğru duymuşsunuz, internet üzerinden sağlık karnenizi artık görebiliyorsunuz.

Eskiden bir işinizi yaptırmak için devlet kapısında kuyruklara girmek vardı. Hizmet almak istiyorsan sabahın köründe kalkmalı, devlet kapısında kuyruğa girmeli, saatlerce beklemeyi göz önüne almalıydınız…

Dönem "bugün git, yarın gel" dönemiydi...

Günümüzde ise internet üzerinden sunulan, bir tıkla ulaşılabilen, bürokratik ayrıntıları azaltılmış kamu hizmetleri var ve bunların sayısı da günden güne daha da artıyor.

İşte devletin ayağınıza getirdiği yeni hizmetlerden birini de internet üzerinden tüm sağlık bilgilerinize ulaşabilmenizi sağlayan e-nabız sistemi oluşturuyor.

Peki, internet üzerinden sağlık karnenizi nasıl görebilirsiniz, nasıl şifre alırsınız? Ayrıntılı olarak açıklayalım.



Bir Tıkla Sağlık Karnesi...

İnternet üzerinden sağlık hizmetlerinin görülmesini sağlayan sistemi Sağlık Bakanlığı uyguluyor. e-Nabız denilen sistemin açılımı "İnternet Kişisel Sağlık Sistemi".

e-Nabız sistemi bildiğiniz eski sağlık karnesi sisteminin çağa uyum sağlamış hali… Sağlık Bakanlığı tarafından e-Devlet kapısı üzerinden giriş yaparak her türlü sağlık kaydına yedi gün yirmidört saat erişebiliyorsunuz.

Hatırlayalım…

Eskiden sağlık karnesi dağıtırdı Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı gibi kurumlar. Sağlık karnesi defteriniz yanınızda olmadan doktordan hizmet alamaz, ilaç yazdıramazdınız.

Doktor sizin sağlık geçmişinizi görmek için karnenize bakar, hangi ilaçları aldığınızı, hangi ilaca alerjini olduğunu oradan öğrenirdi. Karneyi kaybettiyseniz yandınız, gidip tekrar çıkartmak için uğraşırdınız…

Oysa artık e-Nabız sistemi ile tüm sağlık geçmişiniz elinizin altında, üstelik şifre ile güvende, yani başkası göremiyor…



Şifrenizi Nasıl Alacaksınız?

e-Nabız sistemine girerek elektronik sağlık karnenize ulaşmak içinhttps://enabiz.gov.tr adresine tıklamanız yeterli.

Sisteme TC kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi girerek güvenli bir şekilde ulaşabiliyorsunuz. Eğer e-devlet şifreniz yoksa PTT'ye giderek on saniye içerisinde kolayca almanız mümkün, bunu da hatırlatalım. Tabi sisteme, e-devlet sistemi olan www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden de ulaşabilirsiniz.

Peki, e-Devlet şifreniz yok ve PTT'ye gidecek zamanınız da yok. Sisteme nasıl gireceksiniz?

Aile hekiminizden e-nabız sistemi için şifre alabiliyorsunuz.

Aile hekiminizden şifre talep edeceksiniz, aile hekimi size geçici bir şifre verecek, siz de daha sonra kendi şifrenizi belirleyeceksiniz.



Filmlerinizi de İlaçlarınızı da Görebilirsiniz

E-nabız sistemi ile vatandaş olarak kişisel tüm sağlık bilgilerini yönetebiliyorsunuz.

Daha önce doktora gittiğiniz tarihler, doktorunuzun ismi, hastalığınız, size yazılan ilaçlar ve serumlar görünüyor.

Dahası internet üzerinden çektirdiğiniz filmlere, yaptırdığınız tahlillere ulaşabiliyorsunuz, bunları yanınızda taşımanıza gerek kalmıyor.

Ayni şekilde size dokunan ilaçlar, alerjileriniz, hassasiyetiniz olan etken maddeleri görebiliyor yâda kendiniz sisteme girip doktorunuzun dikkatine sunabiliyorsunuz.

Sistem üzerinden güncel sağlık bilgilerinize, sağlık tesis değerlendirmelerinize, 112 Acil Sağlık Butonu'na da ulaşabiliyorsunuz.

Tüm bu bilgileri erişimine izin verdiğiniz doktorunuzla da paylaşmanız mümkün.



Karnedeki Tüm Bilgiler Var!

İşin Türkçesi, eski sağlık karnesindeki tüm bilgileri görebiliyor, kontrol edebiliyor, istediğiniz doktorlar ile paylaşabiliyor ya da onlardan gizleyebiliyorsunuz.

Başka bir deyişle e-nabız sistemi sizin tüm sağlık hizmetlerinizi mobil hale getiriyor.

Eğer alerjiniz olan ilaç sistemde yazılı değilse, siz kendiniz ekleyebiliyor, böylece doktorunuzun bunu görmesini sağlayabiliyorsunuz. Yâda geçirdiğiniz bir hastalık veya kaza varsa bunun bilgilerini sisteme kaydedip gelecekte alacağınız sağlık hizmetleri sırasında dikkate alınmasını sağlayabiliyorsunuz.

Keza e-Nabız sistemi üzerinden doktora randevu almanız da mümkün.

Ancak sisteme henüz üniversite hastaneleri ve özel hastaneler entegre edilmediğinden şimdilik yalnızca kamu hastanelerindeki sağlık bilgilerinizi görebilmektesiniz.



E-Devlet Uygulamaları Çok Başarılı

Sağlık Bakanlığı'nın hayata geçirdiği e-Nabız sistemi SGK'nın sağlık hizmetleri sırasında provizyon almamıza yarayan MEDULA sistemi ile de entegre edilmiş durumda.

Vatandaşların sağlık bilgilerine ulaşabilmeleri ve yönetebilmeleri açısından çok önemli bir adım olan bu sistemi getiren Sağlık Bakanlığı'nı çok doğru bir iş yapıyor.

Ülkemizde elektronik devlet uygulamalarının geniş kullanım alanları bulması sevindirici bir gelişme.

Sıradan vatandaşın hayatını kolaylaştıran e-Nabız sistemi de bu anlamda başarılı bir adım.

e-Nabız sisteminin daha da gelişerek tam anlamıyla bir elektronik sağlık veri bankası halini almasını temenni edelim…



---



Kıssadan Hisse

"Bin orman, tek bir meşe palamudunun içindedir."

— Richard Bach

BÜNYAMİN ESEN / MEMURHABER








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi