3 Kasım 2014 Pazartesi

İş kazalarına karşı iş güvenliği fonu kurulmalı

İş kazalarına karşı iş güvenliği fonu kurulmalı
Soma ve Ermenek kazalarının ardından iş sağlığı ve güvenliği konusunu öncelikli gündem maddeleri arasına alan MÜSİAD, Şanlıurfa'da gerçekleştirdiği Genel İdare Kurulu toplantısının ana gündem maddesini "İş Güvenliği" olarak belirledi. Burada yapılan toplantıda 2 gün boyunca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin de katılımıyla çözüm önerileri geliştiren MÜSİAD, dün listeyi açıkladı. MÜSİAD Başkanı Nail Olpak'ın açıkladığı listede İş Sağlığı ve Güvenliği alanında 14, İş Hukuku ve yargılaması'nda 17 ve Çalışma Hayatı ve Sosyal Güvenlik konularında 21 olmak üzere toplam 52 maddelik sorun, tespit ve çözüm önerisi yer aldı. 
Önerilerde en dikkat çeken maddeler arasında kaza harcamalarının ödeneceği bir iş güvenliği fonunun kurulması yer alıyor. Bir diğer maddede iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarını yetiştirmek üzere bir fon oluşturulması. Bu fonun kaynağının iş sağlığı ve güvenliği alanındaki kesilmiş cezalardan oluşması yer alıyor. Bir diğer öneride 'işverenlerden havuza aktarılmak üzere bir miktar alınmalı ve bu oluşan fonla bütün uzmanlık ve diğer işçilerin ve uzmanların yetiştirilmesi sağlanmalıdır' deniyor. Listede dikkat çeken bir diğer madde ise iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini uygulayan ve iş kazası olmayan iş yerlerine kurumlar vergisi ve SGK primlerinde indirim uygulanması. 
 
Sigortasız çalışan işçiye de ceza gelsin 
 
MÜSİAD'ın 52 maddelik listesinden öne çıkan diğer maddeler: 
• SGK giriş ve çıkış kayıtları kesin belge sayılmalı. 6 aydan fazla sigortasız çalışma iddiası dinlenilmemeli. 2-6 ay arası sigortasız çalıştırılmada işçiye de ceza verilmeli. 
• Kamu ihalelerinde ihaleyi alan işveren, bünyesinde bulundurduğu işçileri, kamu ihalesi aşamasından sonra çalıştırmaya başladığı andan itibaren işçiler üzerinde iki işveren var gibi bir durum ortaya çıkmakta. Kamu İhale Kanunu kapsamında işveren- işçi arasındaki çift işveren sorunu ortadan kaldırılmalı. 
• İşçi alacaklarıyla ilgili dava açılır açılmaz uygulanan ihtiyati tedbir uygulamaları sınırlandırılmalı, bu kararlar ancak işverenin, somut olarak mal kaçırması gibi hallerde, dava miktarı kadar uygulanmalıdır. 
• Emekli olan kişilerin işe geri dönüşü konusundaki eksiklikler ortadan kaldırılmalı. Emekli olup SGDP primi ödeyerek çalışanların, çalışma hayatına devam ettiği her yıl boyunca emekli maaşında yüzde 1 oranında ilave artış yapılabilir.
•Bağ-Kur sigortalılarının 60 günden fazla prim borcu olması halinde sağlık faaliyetlerinden yararlanamaması yanlış bir uygulamadır. Zaten Bağ-Kur'lulardan ödeme yapılmadıysa faizi ile alınmaktadır. • Özellikle Suriye, Afganistan, Irak uyruklulara çalışma izninin kolaylaştırılması için valilikler bünyesinde bir masa kurularak, bu kişilerin iş başvuru işlemleri kolaylaştırılmalıdır.
 
Güvenlik kültürü oluşsun istiyoruz
 
MÜSİAD'ın 88'inci Genel İdare Kurulu'nun öncesinde yapılan galasında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Halil Etyemez, sürdürülebilir sosyal güvenlik sisteminden, işsizlikler etkin mücadeleye kadar üzerlerine düşenleri yapmaya çalıştıklarını belirterek, "İstihdamın artırılması için ciddi teşvikler verdik. Bu teşviklerden 1.5 milyon kişi yararlanıyor. Toplamda bu kapsam 40 milyon liralık destek verdik. Ayrıca 1 milyon kişiye mesleki eğitim verdik. 569 mesleğin standartı oluşturuldu. Tehlikeli alanlarda sertifikasız çalışmaya son veriyoruz. İş sağlığı ve güvenliğinin her şeyden önce insani ve yasal bir zorunluluk. Aynı zamanda güvenlik kültürünün ayrılmaz bir parçası olması konusunda hepimiz hemfikiriz. İş sağlığı ve güvenliği alanındaki mevzuat ve denetimin yanında kamuoyundaki güvenlik kültürünün yaygınlaştırılmasına da ağırlık veriyoruz" dedi.Galada konuşan MÜSİAD Başkanı Olpak ise detaylı şekilde ele aldıkları "İş Hukuku, İş Sağlığı ve Güvenliği ve Çalışma Hayatı" başlıklı çalışmanın içindeki görüş ve önerilerin hızla hayata geçmesini temenni ettiklerini belirtti.
 
DÜNYA
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi