11 Eylül 2014 Perşembe

Eş durumundan tayin isteyenler dikkat!

Eş durumundan tayin isteyenler dikkat!

Okurumuz Hacer ERSİN soruyor: "Bünyamin bey, özel bir bankada sigortalı olarak kesintisiz 4 yıldan beri çalışmaktayım. Bulunduğum ilden başka bir ile gitmem söz konusu. Banka değişmeyecek yalnızca ilim değişecek. Eşim Milli Eğitim Bakanlığı'nda öğretmen olarak çalışmakta. Eşimin özür grubu atamalarından faydalanarak benim yanıma gelebilmesi için yeni bulunacağım ilde mi üç yıl kesintisiz sigortalı mı olmalıyım? Yoksa mevcut sigortalılık süremin üzerine mi kesintisiz olarak devam etmeliyim? Yani mevcut sigortalılık sürem geçerli olacak mı? Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikteki "talep edilen yerde kesintisiz sigortalılık" ibaresi birçok kişinin kafasını karıştırmış durumda. Ayrıntılı bilgi verir misiniz?"


Sayın okurum, geçtiğimiz hafta bir yazımızda Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik'te yapılan değişiklikten bahsetmiş, eş durumundan tayinlerde yaşanan değişikliklere değinmiştir.

Bu yazımız üzerine pek çok okurumuzdan mail aldık. Okurlarımız eş durumundan tayinde yaşanan yeni durumun oldukça kafa karıştırdığını söylüyor, en çok da "kesintisiz üç yıl hizmet" aranması şartını eleştiriyor.

Yeni yönetmeliğin hangi sonuçlara neden olduğunu ve eş durumundan tayinlerde "kesintisiz üç yıl hizmet" aranması şartının nasıl uygulanacağını tüm okurlarımızı bilgilendirecek şekilde ayrıntılı açıklayalım.
 

Yeni Değişiklik Neyi Kapsıyor?

Öncelikle yeni yönetmeliğin neler getirdiğini tekrardan özetleyelim:

Daha önce de belirttiğimiz gibi değişiklik olan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik tüm devlet memurlarını kapsayan genel yönetmelik. Dolayısıyla yalnızca öğretmenleri değil tüm devlet memurlarını bağlıyor. Kurumların kendi yönetmeliklerinin bu genel yönetmelik sonrasında buna uygun olarak düzeltilmesi gerekmekte.

Değişikliğe göre her iki eş de memur ise kamu personeli olan eşinin kurum içi yer değiştirme suretiyle atanma imkânının olmaması veya mevzuatı uyarınca eşin zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunması durumunda bu kapsamdaki eşin bulunduğu yere tayini gerçekleştirilecek.

Yeni değişiklik ile memurun, Eşlerin her ikisinin de aynı kurumda çalışıyor olması halinde ise, kurumun daha fazla hizmet ihtiyacı duyduğu yere tayin yapılacak.

Son olarak da memur çalışanın, milletvekili, belediye başkanı, muhtar veya noter olan eşlerinin bulunduğu yere ise ataması doğrudan yapılabilecek.
 

SGK Çalışanlarda Üç Yıl Çalışma Şartı Var

Aile birliği mazeretine dayanarak atama değişikliği talebinde ikinci durum ise eşlerden birinin devlet memuru olmaması hali. Yani tayin isteyen memurun eşinin işçi, esnaf veya şirket ortağı olması hali…

Şimdiye kadarki düzenlemede bu durum oldukça muğlak bırakılmış idi. Bu ise farklı kurumlarda farklı uygulamalar yapılmasına neden oluyordu.

Şimdi yeni düzenleme ile uygulama netleştirilmiş bulunuyor: Kamu personeli olmayan eşinin, talep edilen yerde kesintisiz son üç yıl sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde bu durumda olan eşin bulunduğu yere tayin mümkün olacak.

Görüldüğü üzere mazeret tayini için kesintisiz 3 yıl hizmet şartı getirilmiş bulunmakta…
 

3 Yıl Hizmet Şartı Nasıl Uygulanacak?

"Talep edilen yerde son üç yıl kesintisiz çalışma" şartının neyi ifade ettiğini açıklamakta yarar var.

Devlet memurları açısından "yer" kavramı hizmet edilen ili ifade ediyor. SGK'lı (eski tabirle SSK'lı) çalışanlar açısından ise yer ifadesi hizmetin geçtiği Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'nün sorumluluk sınırlarını ifade etmekte. SGK'nın sisteminde il değiştiği zaman işyerinin sicil numarası da değişiyor.

Bu çerçevede eşi özel bir bankada çalışan memurun eş durumundan tayin aldırabilmesi için şu şartların bir arada gerçekleşmesi aranacak:

1-      Tayin istenilen tarih itibariyle eşin o ildeki sigortalı hizmetinin (SSK'lı veya BağKurlu) sürüyor olması

2-      Son üç yıldır o ilden sigortalı bildirilmiş olması

3-      Bu üç yıl boyunca mutlaka ve mutlaka kesintisiz olarak o ilde çalışıyor olması.
 

Hizmet Son Üç Yıl Kesintisiz Olmalı!

Üç yıl içerisinde kesintisiz o yerde bulunmak derken kastedilen şey ayni işyerinde çalışmak değil.

Örneğin Manisa iline eş durumunda tayin isteyecek bir memurun eşinin Manisa'da son üç yıldır çalışıyor olması gerek. Daha açık ifade ile söyleyelim Manisa ilinde kayıtlı işyeri sicil numaralarından sigortalı bildirilmiş olması gerek.

Manisa'da çeşitli şirketlerde giriş çıkış yapmış olabilir, tek bir işyerinde çalışma şartı yok. Ama bu giriş çıkışlar arasında bir gün daha boşluk olmamalı.

Eğer bir gün dahi boşluk varsa ya da bir gün dahi Manisa ilindeki işyerinden çıkıp bu il dışındaki bir işyerinde sigortalı olmuş ise "son üç yıllık kesintisiz çalışma" şartı sıfırdan sayılmaya başlayacak.

Burada belirtmek gerekir ki, Manisa'da sigortalı bildirilirken başka bir ilden de sigortalı bildirilmesinde bir sakınca yok. Zira kişi sosyal güvenlik sistemimizde ayni anda birçok işyerinde sigortalı olabiliyor.

Ama tayin için "o yerdeki sigortalılığın bir gün bile kesintiye uğramadan üç yıl sürmesi" gerek.
 

Özü İtibariyle Olumlu Bir Düzenleme

Genel Yönetmelikte aile birliği gerekçesi ile yapılacak tayin başvuruları için eşin de memur olması gerekliliği şartının kaldırılmış olması önemli bir düzenleme. Bu düzenleme ile memur olarak çalışmayan eşten dolayı da tayin isteme hakkı getirilmiş bulunuyor.

Artık devlet memurları üç yıldır başka bir ilde Bağ-Kurlu çalışan, esnaf olan, şirket ortağı olan, SGK'lı çalışan eşinin yanına tayin isteyebilecek, tayin talebi de sırf eşi de memur değil diye reddedilmeyecek.

Yani bu memurlar açısından bir kazanım.

Ancak bir kısım memurlar zaten daha önce daha hafif şartlar ile tayin isteyebiliyordu. Örneğin mevcut haliyle Milli Eğitim Bakanlığı adına son iki yılda toplam 360 gün prim ödenmiş olan memur olmayan eşin yanına tayin yapmakta idi.

Ancak artık Milli Eğitim de öğretmenlerin eşinin yanına gitmesi için kesintisiz üç yıllık SGK primi ödenmiş olmasını istenmek zorunda.
 

Kesintisiz Üç Yıl Şartı Kaldırılmalı

Şüphesiz "son üç yıllık kesintisiz hizmet" şartı çok sıkıntılı bir durum…

Hele de işsizliğin yüksek olduğu, insanların sık sık iş değiştirdiği ve arada işsiz kaldığı sürelerde bir süre işsizlik maaşı aldığı ülkemizde…

Aklın mantığın gereği olan yönetmelikteki "kesintisiz" ibaresinin kaldırılması ve üç yıl hizmet şartının MEB'in daha önce uyguladığı gibi "son üç yıl içerisinde 360 gün" gibi makul bir süreye düşürülmesi.

Aile birliğine katkı sunmak istiyorsak ve amaç üzüm yemekse yönetmelikte değişiklik zorunlu… Birçok okurumuzdan gelen bu yöndeki talepleri bu köşeden yetkililere duyurmuş olalım….

Eğer bu hükümdeki "kesintisiz" şartı kaldırılmaz ise bu pek çok kişinin fiilen çalışmadan kendini tayin aldırmak istediği ilde sigortalı göstermesi, yani sahte sigortalı bildirilmesi sonucunu doğar.

Bu konuda da yetkilileri uyarmış olalım…

 Bünyamin Esen

---

 

Kıssadan Hisse

"Düşmana karşı, diri bir kedi ölmüş aslandan iyidir."

- Şeyh Şamil

http://www.memurhaber.com/es-durumundan-tayin-isteyenler-dikkat-a1345.html

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi