25 Ağustos 2014 Pazartesi

Tazminatı ödenmeyenler dikkat!

 

 15 yıl 3600 günle emekli olacağım. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan kıdem tazminatı yazısı aldım, işyerine getirdim.
İşyerim tazminatımı ödemek istemiyor. Dava açarsam nereye açmam gerekiyor? Ne yapmam gerekir?
Tüm yolları yazar mısınız? S.S.

Sosyal Güvenlik Kurumundan aldığınız emekli olabilir yazısına rağmen işveren kıdem tazminatınızı ödemiyor ise önce işverenliğe noterden ihtarname göndererek Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yazısını da ekleyip tazminatınızın ödenmesini talep edin. Yine ödemezse Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma ve İş-kur İl Müdürlüğü'ne şikayet dilekçesi verebilirsiniz. Buradaki görevli memurlar müracaatınızı inceler.
Buna rağmen yine tazminatınız ödenmez ise iş mahkemesine dava açarak kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz. Dava açtığınız tarihten itibaren yasal faizde talep edebilirsiniz. 

2,5 yıldır bir şirkette çalışıyorum, sözleşmem bitmeden ayrılmamı istiyorlar. Tazminatımı almak için hangi yolları izlemem gerekiyor? Bana yardımcı olursanız sevinirim. 5...637878 Nolu SMS:

Sevgili okurum, sözleşme süresi bitmeden önce işveren haklı bir neden olmadan iş sözleşmenizi fesh ediyor ise işten ayrılma tarihinizden sözleşmenin bitim tarihi arasındaki sürenin ücretini borçlar kanununa göre işverenden talep etme hakkınız vardır. Ayrıca 2, 5 aylık ücretiniz tutarında kıdem tazminatına hak kazanırsınız. Bunun için öncelikle işverenlikçe iş sözleşmenizin sona erdirilmesi gerekir. Siz kendiniz ayrılırsanız herhangi bir tazminat talebinde bulunamazsınız. İş sözleşmeniz sona erince iş mahkemesine dava açarak alacaklarınızı talep edebilirsiniz. 

Benim oğlum bir işyerinde çalışıyor. Herkese yüzde 15 zam veriliyor, oğlum yüzde 8 zam alıyor. Onu işten ayrılmaya zorluyorlar. İşten ayrılırsa tazminat alır mı? Ne yapması lazım?
Siz ne tavsiye edersiniz? K.Y. 

İş kanununa göre işverenin şartları ve kıdemleri eşit işçilerine eşit işlem yapma borcu bulunmaktadır.
Aynı kıdemde, aynı eğitim seviyesinde ve işte uzmanlığı aynı olan işçiler arasında farklı işlem yapamaz. Ancak iş sözleşmesinde işçilerin zam oranları farklı olabilir.
Oğlunuzun sözleşmesinde zam oranı yüzde 8 olarak belirtmiş ise daha fazla zam talep edemez. Ya da işyerinde performansa göre ücret artışı uygulanıyorsa performans kriterleri de objektif olarak belirlenmiş ise işveren bu doğrultuda zam yapıyor ise işten ayrılması halinde tazminat talep edemez. Ancak eşit koşullara sahip işçiler arasında farklı işlem uygulanıyorsa bu durumda işçiler 4 aya kadar ücretleri tutarında tazminat talep edebilirler. İşten kendi isteği ile ayrılırsa tazminata hak kazanmaz. İşveren tarafından haklı bir sebep olmadan işten çıkarılırsa kıdem tazminatı talep edebilir.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

01.11.1971 doğumluyum. 05.04.1988 sigorta girişim. 6500 prim günüm var. Ne zaman emekli olurum? Rıfat KURNAZ 

Sigorta girişinize göre 25 yıl, 50 yaş ve 5375 prim gün şartlarına tabisiniz. Prim gün şartınız tamamlanmış ancak 25 yıl şartınız 01.11.2014, 50 yaşınız 01.11.2021 tarihinde dolacak. Bu nedenle emekli olacağınız tarih 01.11.2021 tarihi olacaktır. 

01.07.1964 doğumluyum, SSK giriş 23.10.1984 ve 4024 günüm var. Askerden önce SSK girişim var. Ne zaman emekli olabilirim?
5...394154 Nolu SMS:

SSK girişinize göre 25 yıl, 48 yaş ve 5225 prim gün şartlarına tabisiniz. 25 yıl ve 48 yaş şartınız tamamlanmış ancak prim gün sayınızın tamamlanması için 1201 gün daha prim ödemeniz gerekmektedir. 1201 prim gününü askerlik borçlanması yaparak düşürebilirsiniz. Prim gün sayınız tamamlanınca emekli olabilirsiniz.
ALİ ŞERBETÇİ / TAKVİM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi