Asgari Ücret Arttı 'Yol + Yemek' Gitti
ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ =}BLOG: VERGİ, SGK VE KANUN HABERLERİ
1.300 TL'ye çıkan asgari ücret yükünden kurtulmak isteyen patronlar, işçinin yol ve yemek parasını kesti
Asgari ücretin 1.300 TL'ye çıkması ile birlikte patronların yeni uyanıklıkları devreye girdi. Binlerce işçi yüzde 30 zamlı ilk maaşını şubat başında aldı. Bazı işyerleri fazla mesai alacağını 1300 TL'lik asgari ücretin içine dahil edip ödedi. Bazı belediyeler ise taşeron çalıştırdıkları güvenlik görevlilerine 'yüzde sıfır zammı kabul ediyorum' yazılı belge imzalattı. İşverenin kurnazlığı bunlarla da bitmedi. Patronlar son olarak işçilerin yol ve yemek parasına göz dikti. Çalışanını 'asgari ücret+ yol + yemek' şartıyla işe alan bazı işverenler yeni dönemde sistemini değiştirdi.
Patronlar 'yol+ yemek' ödemesini kaldırarak çalışana sadece asgari ücret teklifi sunuyor. Böylece taşeron bir firmada geçen yıl 1000 lira asgari ücret ve 300 TL'lik yol ve yemek parası alan bir işçinin yeni dönemde 1.300 TL'lik gelirinde hiçbir artış olmadı.
Bu arada, bazı firmalar ise yıl içerisinde ödedikleri maaş sayısında değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Örneğin çalışanına yılda ikramiye dahil 16 maaş ödeyen bir işyeri bu sayıyı 12'ye düşürme yoluna gidecek. Diğer partilerin seçim vaatlerinden geri kalmamak için asgari ücreti 1.300 TL'ye yükselten AKP hükümetinin, bu konuda denetimsizliğe devam etmesi durumunda işçilerin zam sevinci kursağında kalacak.
YAN HAKLAR DARALTILIYOR
Öte yandan, dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinden Towers Watson, Türkiye'deki 159 kurum ile görüşerek "Asgari Ücret Araştırması" raporu hazırladı. Buna göre, ilaç, sağlık, teknoloji, hızlı tüketim, perakende, üretim, finans ve otomotiv sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin dörtte biri ücret artışı bütçelerinde değişikliğe gitmeyecek.
Şirketlerin 4'te üçü ise bütçelerinde değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Ancak bu şirketlerin yüzde 37'si oyun planını henüz belirlememiş.
Şirketlerin yüzde 38'i ücret bandı genişliklerini daraltmayı, yüzde 41'i ise kademeler arası geçiş oranlarını azaltmayı planlarken yüzde 19'u ise yan hak paketlerinde değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Araştırma sonucuna göre şirketlerin yüzde 17'si çalışanlara sağlanan öğle yemeği, yol yardımı gibi ödeneklerde, yüzde 12'si ise ödenen maaş sayısında değişikliğe gitmeyi planlıyor.
Towers Watson Ücret Araştırmaları Yöneticisi Kerem Tuzlacı, özellikle mavi yaka, iş destek ve teknik destek rollerinin ücretlerinde değişimler olacağını söyledi. Tuzlacı, "Bu çalışan kategorilerinde asgari ücret artışına bağlı olarak ilk seviye yöneticilere kadar ücret seviyelerinin yukarı yönlü ilerlemesini öngörüyoruz" dedi.
MEHTAP Ö. ERTÜRK / SÖZCÜ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder