Değerli okurlarım, bugün sizlere yaklaşık 5 yılı aşan bir süredir uygulanan ama milyonlarca emeklinin bilmediği bir konudan bahsetmek istiyorum.
Evet, yazının başlığı ilginizi çekmiş olabilir. Nasıl olur, şartları nedir, masrafı var mıdır diye sorabilirsiniz. Hayır, hiçbir şart olmaksızın ve 1 kuruş dahi masrafı olmadan emekli aylıklarınız artık evinize kadar getirilip nüfus cüzdan kontrolü sonrasında imza karşılığı maaşınız size teslim edilir. Ancak, alıcının adresinde bulunamaması durumunda ödenecek gelir/aylıklar dağıtıcılar tarafından yine sigortalı ve hak sahiplerinin gelir/aylıklarının gönderildiği PTT işyerine teslim edilecek.
Gelir/aylık alanın, ödemenin ihbar olarak bırakıldığı PTT işyerine telefon ederek ödemesinin konutuna getirilmesini istemesi durumunda, gelir/aylık emeklinin konutuna ikinci defa ücretsiz olarak götürülecek. Özellikle hatırlatmak isterim ki; 18 yaşını doldurmamış çocuklar, kısıtlılar ve kendisine kayyım tayin edilen kimselere ait maaşlar, bunların veli, vasi veya kayyımlarına ödenmekte, vekâletname ile vekillere yapılacak ödemelerde, emeklinin aylığını alma yetkisi bulunduğunu açıkça belirten ve noterlikçe onaylanmış vekâletnamenin ödeme yapan PTT personeline ibraz edilmesi şarttır. Bu nedenle evde vekâletnamenin bir fotokopisi ile kimlik fotokopisinin bulundurulmasını tavsiye ederim.
PEK BİLİNMİYOR
Peki, yasal süreç ne zaman başladı? Konutta maaş ödemesi PTT ile 05.01.2010 tarihli "Prim Tahsilâtı ve Ödemelere İlişkin Protokol" ile 2011 yılından itibaren uygulanmaktadır. Ancak bugüne kadar pek bilinmediğinden dolayı konutta maaş alanların sayısı epey düşüktür. Ancak özellikle bankayla muhatap olmak istemeyen bankaların kredili mevduat hesaplarına bulaşmak istemeyen emekliler için biçilmiş bir kaftandır ayrıca yaşlı hasta ve bankamatik kullanmayı bilmeyen emekliler için sgk'nın güzel bir uygulamasıdır.
KİMLER YARARLANABİLİR?
Bu haktan yararlanabilmek için ön şart ve koşul yoktur. Eski adları ile tüm SSK, Bağ-Kur ve memur emeklileri, yani Kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının 4/1-(a) ve 4/1-(b) bentleri kapsamındaki emekli, dul ve yetimler, gelir/aylıklarının konutta ödenmesi hakkından yararlanabilirler. Bu haktan faydalanabilmek için müracaat şart. Ya e-devletten veya ikametinize en yakın SGK müdürlüğüne müracaat ederek evde teslim seçeneğini seçebilirsiniz.
2008 SONRASI MEMUR EMEKLİLİĞİ
İSMAİL UÇARKUŞ
13.10.1987 doğumluyum. 2007 Temmuz ayında 12 günlük SSK girişim var. 2011 Mayıs ayından beri de kadrolu devlet memuru olarak çalışıyorum. Tam olarak ne zaman emekli olurum?
İsmail bey, ilk defa 01.05.2008 tarihinden sonra 4-c'li olan erkekler, 9000 günü 31.12.2035 tarihine kadar tamamlarlarsa 60 yaşında emekli olur. Bu tarihe kadar tamamlayamayanlar için ise 65 yaşına kadar kademe vardır.
GEÇMİŞ TARİHE BAĞ-KUR KAYDI OLMAZ
AYŞE ZEMHERİ
01.02.1970 doğumluyum. 1996 yılında bir şirkete ortak oldum. 1998'de hisselerimi devrederek ayrıldım ama hiç Bağ-Kur'a kayıt yaptırmadım. Şimdi ödeme yapıp emekli olabilir miyim?
Ayşe hanım, ister vergi kaydı ister şirket ortağı olup Bağ-Kur'a 04.10.200 tarihine kadar müracaat edip kayıt yaptırmadıysanız yeni bir kanun çıkana dek bu hakkınızdan yararlanamazsınız.
BİRİKİM OKULLARINA TEŞEKKÜR
Geçen hafta Milli Gazete'mizin 2016 yılı ilk yazarlar toplantısını Birikim Okulları Güneşli Kampüsünün evsahipliğinde yaptık. Bu toplantıda Milli Gazete'mizin ileriye yönelik faaliyetleri istişare edildi ve bu toplantının gazete yöneticileri, yazarlar ve siz değerli okurlar adına çok faydalı bir toplantı olduğunu düşünmekteyim. Bizleri misafir eden Birikim Okulları Genel Müdürü sayın Yusuf Yalçın bey ve okul kampüs müdürü sayın Mustafa Canıtez beye misafirperverliklerinden dolayı ve bir AVM'nin nasıl eğitim yuvasına dönüştürülebileceğini gördükten sonra teşekkür ediyorum. Ayrıca bu okulun velisi olduğum için de çok şanslı olduğumu düşünerek özellikle TEOG sınavlarına hazırlık çalışmaları ile bizlere emeği geçen eğitim müdürü sayın Hakan Aygün beye, müdür yardımcısı Gökhan beye, matematik öğretmeni Hüseyin beye, Türkçe öğretmeni Murat beye, Fen bilgisi öğretmeni İzzettin beye ve diğer öğretmenlerimize de verdikleri emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum.
MUSTAFA İŞCAN / MİLLİ GAZETE
ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ =}BLOG: VERGİ, SGK VE KANUN HABERLERİ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder