Belediyelerin; bazı vatandaşlardan, konutlarının brüt değeri üzerinden geriye dönük talep ettiği verginin arka planı ortaya çıktı. YenimahalleBelediyesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Boran, bilgisayar destekli otomosyan sistemine geçilmesiyle bütün vatandaşların konutlarına ilişkin verileri görebildiklerini belirterek, "Emekli, engelli ve ev hanımlarına 200 metrekarenin altındaki brüt evleri için vergi muafiyeti tanınıyor. Bu kişiler, hem evlerini düşük beyan ediyor hem de başka yerde evi olduğu halde gizliyordu. Şimdi belediyeler tapu ile otomasyon sistemi aracılığıyla entegrasyon sağlayınca, bunlar ortaya çıkmaya başladı" dedi.
"EVİNİ EMEKLİNİN ÜSTÜNE YAPIYOR"
Boran, belediyelerin tümünün aynı uygulamayı yaptığını belirterek, "Kanuna göre evinin brüt alanı 200 metrekareyi geçmeyen emekli, tek evi olan, engelli ve ev hanımı gibi kişiler, emlak vergisinden muaftır. Bu muafiyet her yıl Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir. Brüt alana da hol, asansör boşluğu, kalorifer dairesi gibi noktalar dahildir. Ancak burada bir beyan sorunu yaşanıyor. Vatandaş 'benim sadece bir evim var' diyor ve vergi ödemiyor. Sadece bizimbelediyemiz sınırları içinde 35 bin kişi muafiyetten faydalanıyor. Şimdi vatandaş, vergi ödememek için evini eşinin üzerine yapıyor, emekli tanıdığı varsa onun üzerine yapıyor veemlak vergisi ödemiyor. Belediyeler de bunu araştırmaya başladı" diye konuştu.
BİR EVİM VAR DİYENİN 5 EVİ ÇIKIYOR
Belediyelerin Tapu Genel Müdürlüğü ile protokol yaptığını ve hangi vatandaşın kaç tane evi olduğunu görebildiklerini belirten Baron, şöyle konuştu:
"Bize yalan beyanda bulunanlar tek tek ortaya çıkıyor. Tek evim var diyenin 5 evi çıkıyor. Bizim aslında yalan beyanda bulunmaktan savcılığa bildirmemiz lazım. Belediyeler de geriye dönük olarak vergi talebinde bulunuyor. Aslında geriye dönük 10 ya da 20 yıllık dahi vergi talep edilebilir ancak 5 yıllık geçmiş vergi isteniyor. Vergi tahakkuk ettiriliyor. 200 metrekare sınırı nedeniyle kimi vatandaşlar evini 199 metrekare olarak beyan ediyor. Ama imar müdürlükleri ile bu metrekareleri görüyoruz. Vatandaştan iskan belgesi isteniyor. Burada da metrekare net olarak görülüyor."
"ARTIK BEYANA BAKMIYORUZ"
Konuya yönelik bilgi veren bir belediye yetkilisi de geçmişte de emlak vergisinin net metrekare değil, brüt metrekare üzerinden alındığını anımsatarak, "Bu yeni bir uygulama değil. Zaten vergi ve emlak vergisi kanunları gereğince brüt büyüklük üzerinden vergi alınıyor. Geçmişte vatandaş metrekareyi ne beyan ediyorsa o dikkate alınıyordu, şimdi iskan sistemi üzerinden brüt metrekareyi kendimiz görüp vergiyi ona göre talep ediyoruz" dedi.
HABERTÜRK
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder