Sigortalının anne-babası yoksulsa teste gerek yok
Sigortalının anne ve babasının sağlık hizmetlerinden yararlanması için 'yoksul' olmaları gerek. Geçiminin sigortalı tarafından sağlandığı tespit edilen anne-baba sağlık hizmetini sigortalı üzerinden alabilir.
Gelir testi yaptırmayanlara yüksek prim borçlarının ortaya çıkması yüzünden pek çok kişi bu konuyu merak etmeye başladı. Test sağlık hizmetlerinden yararlanacakların ne kadar prim ödeyeceğini belirliyor.
ZORUNLULUK KİMİ KAPSAR?
Türkiye’de yaşayan güvencesi olmayan herkes test yaptırmak zorunda. Yani 18 yaşından büyük herkesin gelir testi yaptırması gerekiyor. Ancak sigortalı bir kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişilere zorunlu değil.
18 YAŞINI GEÇEN ÇOCUKLAR
Sigortalının okula gitmeyen çocukları 18 yaşını, lisede eğitim görüyorsa 20 yaşını, yükseköğrenimdeyse 25 yaşını geçtiğinde bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünden çıkıyorlar.
ANNE-BABANIN STATÜSÜ NE?
Sigortalının anne ve babasının sigortalı üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanması için “yoksul” olmaları gerekiyor.
BU KİŞİLERE TEST YOK
- Sigortalı olarak çalışanlar
- İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenler
- SGK’dan emekli aylığı, malullük aylığı, dul ve yetim aylığı alanlar
- Geçici köy korucuları
- 65 yaş aylığı ve engelli aylığı alanlar
- Yukarıda saydığımız kişilerin; eşleri, eğitim durumuna göre yaş şartını aşmamış ve bekar çocukları ve SGK tarafından geçimlerinin sigortalı tarafından sağlandığı belirlenen anne- babası.
MEZUN OLAN TESTE GİRER
Liseyi bitirip üniversite sınavı sonrası öğrencilik statüsünü kaybeden kişilerin gelir
testi yaptırması gerekiyor.
İŞSİZ OLANLARIN DURUMU
İşten çıkarılan ve işsizlik maaşı almaya hak kazanan bir babanın bakmakla yükümlü olduğu çocukları ve eşi de sağlık hizmetlerinden prim ödemeksizin yararlanabiliyor. Ancak sürenin sonunda hala iş bulamamışsa gelir testi yaptırmak zorunda.
Yüksek borç çıkma riski bulunuyor
Sağlık Gelir testi yaptırması gereken kişiler re’sen genel sağlık sigortalısı olarak tescil ediliyorlar. Bu kişiler kendilerine yapılan sigortalı tesciline ilişkin tebligat tarihinden itibaren bir ay içerisinde gelir testi yaptırmazlarsa gelirleri asgari ücretin iki katı olarak belirleniyor. Dolayısıyla bu kişilere her ay için 272,16 TL prim borcu yazılıyor. Ve bu prim borçları her ay birikiyor.
Nereye başvurmalı
GELİR testi başvurusu ikametgahın bulunduğu il veya ilçedeki sosyal yardımlaşma vakıflarına yapılıyor. Test yapma görevini devlet bu kurumlara verdi. İkametgâh adresi neredeyse oraya en yakın vakfa başvurarak gelir testi yaptırılması şart...
Ne kadar prim ödenir
Evde kişi başına aylık gelir 378 liradan düşükse genel sağlık sigortası primi ödemesi gerekmiyor. Aylık geliri 378 ile 1.134 lira arasında olanlar 45,36 TL, 1.134 ila 2.268 arasında olanlar 136,08 TL, 2.268 TL’den fazla olanlar da 272,16 TL ödeyecek.
Gelir testine girmeyenin durumu ne?
Torba yasadaki yeni düzenlemeyle test yaptırmayanlara 3 ay hak tanınıyor. Aylık geliri 378 TL'den az çıkanın borcu siliniyor.Geliri 378 TL ve daha fazla olanların ise test sonrası belirlenen gelirleri üzerinden prim borcu tahakkuk ettirilecek. Gelir testine giren ve geriye dönük olarak borcu belirlenen kişiler, dört ay içerisinde SGK’ya başvurarak bu borçlarını gecikme zammı ve cezası olmadan taksitle ödeyebilecekler.
OKAN GÜRAY BÜLBÜL
ogbulbul@hotmail.com
http://www.aksam.com.tr/yazarlar/-okan-guray-bulbul/sigortalinin-annebabasi-yoksulsa-teste-gerek-yok/haber-328400
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder