Türkiye’ de çalışın çalışmayın bekar olun evli olun fark etmiyor tüm haklarınızı talep ederseniz elde ediyorsunuz. Ne demek istediğimi ancak diğer ülkelerdeki kadınlara sağlanan pozitif ayrımcılığı duyduğunuz da anlıyorsunuz.
Sadece yurt dışında ikamet eden kadınlara sosyal güvence imkanı sağlanıyor. Türkiye ‘de çalışmayan kadınlara özel kuruluşların isterse yaptığı sosyal ve ekonomik yardımlar dışında elle tutulur maddi bir olanak yok.
Yurt dışında yaşayan kadınlara ise aşağıda özetleyeceğim evraklarla emeklilik hakkı var.Bakın dünyanın hiçbir ülkesinde yurt dışında yaşayan vatandaşlarına borçlanma ile emekli olma hakkı yok.Sadece bizim ülkemizde yurt dışında yaşayan kadınlar yaşadıklarını belgelerlerse emekli olabiliyorlar.
Yurt dışında yaşayan kadınlar;
*Yurtdışında ev kadını olarak geçen süreleri veya çalıştıkları süreleri,
*Evli veya bekar olsun, borçlanarak emekli olabilirler.
Bunun için tek yapmaları gereken Türkiye ‘de bulundukları sırada 1 hafta bir işyerine ( 4a ) statüsünde işe girerek çalışmaları ve ardından yurtdışı borçlanma için başvurmalarıdır. Başvuru esansında;
*Türk vatandaşı olmanız,
*Yurt dışında kaldığınız süreleri ikametgah belgesi ile belgelendirmeniz.( İkamet süreleriniz 18 yaşından sonraki süreler olmalı ve Türkçeye çevrilmiş onaylanmış tercümesi de eklenmelidir.)
*Emniyetten alacağınız yurda giriş-çıkış belgesi mutlaka eklenmelidir.Türkiye de bulunduğunuz süreler borçlandırılan günlerin hesabında dikkate alınmaz.
*Sosyal Güvenlik Kurumuna elinizdeki belgelerle başvurmanız gerekir.
Borçlanma işlemi , çalışan süreler ise hangi Kurumda en son çalıştıysanız o kurumca yapılacaktır.Ev kadını süreleri SGK tarafından yürütülür.
Peki yurt dışında yaşayan bir kadın en az ne kadar öderse emekli olur ve ne kadar maaş alır. Ne yazık ki bunun tek bir cevabı yok. Kişiden kişiye değişiyor.
Örneklemek gerekirse;
*Türkiye de yurt dışına gitmeden bir gün bile SSK lı olan bir kadının ödeyeceği borçlanma rakamı yani prim günü ve emekli olacağı yaş Türkiye de ilk çalıştığı tarih baz alınarak hesaplanıyor.
*Yine Türkiye de hiç çalışmamış yurt dışında da hiç çalışmamış bir kadın Türkiye’ den 66.000 TL ödeyerek (bugünün rakamları) 58 yaşında emekli olabiliyor.
*Yurt dışında (Sosyal Güvenlik anlaşmamız olan bir ülkede ) çalışmış ,Türkiye de hiç çalışmamış bir kadın dava ile yine 60.000 TL civarında bir rakam ödeyerek emekli olabiliyor.
Herkesin emeklilik hesabı ve emekli olacağı yaş farklı önemli olan yurt dışında yaşayan kadınlara Türkiye de yaşayan kadınlara verilmeyen bir hakkın verilmiş olmasıdır.
Çoğu danışmanlık verdiğimiz kadınlar ilk başta olayı kavrayamıyorlar. Farkında değiller. Düşünüyorlar. Hanımlar düşünmeyin !!!!
Türkiye de ev kadınlarına şu anda 45.000 TL ile 85.000 TL arasında duruma göre değişen bir rakamla emeklilik hakkı verilse eminim tüm sosyal güvencesi olmayan kadınlar Sosyal Güvenlik Kurumlarına akın eder.
Hiçbir ülkede olmayan ev kadınlığı sürelerini borçlanarak emekli olma hakkı müthiş bir haktır .Bu nedenle yaşam ömrünün 85 e çıktığı bir dünya da ölürsek problem yok ama yaşarsak en çok yaşlılıkta paraya ihtiyacımız var. Sağlıktan da yaşadığınız sürece yararlanacaksınız. Olur da vefat ederseniz eşiniz evlenmediği müddetçe dul maaşı olarak sizin maaşınızı almaya devam edecek.
Bu nedenle burun kıvırmayınız ve verilen bu hakkı layıkıyla değerlendiriniz. Yatırdığınız parayı en az 3 yıl ile 6 yıl arasında geri alıyorsunuz.Torba yasa çıkmadan işlemlerinizi başlatın.
DİLEK ETE / ALİTEZEL.COM
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder