Odalarda izinler-1
Çalışanlar yaz aylarının gelmesi ve okulların da tatil olması nedeniyle yıllık ücretli izinlerini kullanmaktadırlar. Son yıllarda bazı çalışanlar Ramazan ayında oruçlarını rahat tutabilmeleri açısından yıllık izinlerini bu mübarek aya denk getirdiler. Bazı çalışanlar da izinlerini bayram sonrasına bırakıp; sahil yerlerinde, memleketlerinde ya da evlerinde geçireceklerdir.
Yıllık ücretli izine ait birçok makale, yazı ve görüşü değişik internet sitelerinde bulabileceğinizi düşünerek, biz bugün 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu çerçevesinde hüküm altına alınmış izinleri sizlerle paylaşmayı uygun gördük.
Bu nedenle söz konusu Kanunun Personel Yönetmeliği’nde izin ile ilgili hükümleri sırasıyla aşağıda bulacaksınız:
İzin çeşitleri
Personelin kullanabileceği izinler şunlardır;
a) Yıllık ücretli izin, b) Mazeret izni, c) Hastalık izni, ç) Ücretsiz izin,
d) Doğum ve emzirme izni, e) Askerlik izni, f) Saatlik izin. (Md.29)
Yıllık ücretli izin
(1) Personelden hizmet süresi;
a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara onbeş işgünü,
b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi işgünü,
c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı işgünü yıllık ücretli izin verilir.
(2) Genel sekreterin izni, genel başkanlıkça, genel sekreter yardımcılarının izinleri genel sekreterin olumlu görüşü ile genel başkanlıkça, diğer personelin izinleri ise amirlerinin teklifi üzerine genel sekreterce verilir.
(3) Yıllık ücretli izinlerin, bir bölümü on günden az olmamak üzere en fazla üç bölümde kullandırılması esastır.
(4) Yıllık izne hak kazanabilmek için en az bir yıl çalışmış olmak şarttır. Yıllık ücretli iznin, izne hak kazanılan takvim yılını takip eden yılın sonuna kadar kullanılması esastır. Personelin işine son verilmesi halinde çalıştığı süreye tekabül eden kullanılmayan yıllık izinlerinin ücreti kendisine ödenir.
(5) Yıllık ücretli izin kullanmakta iken hastalık izni alınması halinde yıllık ücretli izin, hastalık izni süresi kadar uzatılır. Uzatılma süresi de dahil iznin tamamı kullanıldıktan sonra göreve başlanır.
(6) Konfederasyonca kabul edilebilecek mücbir bir sebebe dayanmaksızın izni bittiği halde iki gün içinde göreve başlamayan personelin hizmet akdi bildirimsiz ve tazminatsız olarak feshedilir. (Md.30)
Mazeret izni
(1) Personele belgelendirmesi kaydıyla;
a) Evlenmesi halinde beş,
b) Anne, baba, eş, kardeş ve çocukların (üvey dahil) ölümü halinde beş,
c) Kendisinin veya eşinin, mülkiyetinde olan veya ikamet ettiği gayrimenkulün yangın, sel, zelzele ve diğer doğal afetlere uğraması halinde yerine ve hasarın derecesine göre en az üç,
ç) Eşinin doğum yapması halinde üç,
d) Anne ve babanın, karı veya kocanın, kardeş veya çocukların (üvey dahil) kaza geçirmesi veya ameliyatı halinde iki,
e) Çocuğunun evlenmesi halinde iki,
gün ücretli mazeret izni verilir. (Md.30)
ENGİN MALAY / YENİGÜN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder